Nett-Magasinet.No

fredag 4. november 2016

Barnearbeid?



Skal vi voksne gjøre alt for barna og la dem selv lære seg voksenlivet når de blir voksne?

Vel, her i bokollektivet bor det 4 barn i alderen 11-13 år, hvis de hjelper til i huset får de litt ekstra utbetalt i ukelønnen så det ble nesten slåsskamp i begynnelsen når oppgavene skulle fordeles da alle vil ha ekstra i ukelønnen.
Men vi har sammen med barna blitt enige om et system som de også har godtatt.

Den beste plassen de vet om er å hjelpe til på kjøkkenet. De elsker å være med å lage mat, bake brød og rulle ut rundstykker. Vi har fast bake dag der vi baker brød og grove rundstykker og noen ganger marsipankake og eplekake som barna liker så godt.

Nesten all mat vi spiser lages fra bunnen her og barna er med. Etterpå blir maten pakket ned i porsjonspakker som lagt inn i ett av våre 2 fryseskap for bruk senere.

Skulle vi ha kjøpt all maten vi spiser ferdig så ville vårt mat budsjett vært dobbelt så høyt enn det er nå. Alle voksne i huset har gode jobber og god økonomi så dette at vi lager mat fra bunnen har ikke noe med lite penger å gjøre.

Vi mener at det vi gjør ikke er barnearbeid men opplæring til de selv skal bo for seg selv. Da har de lært hjemmefra at maten lager vi selv og ikke spiser usunn hel eller halvfabrikat fra butikken.

Vi syns det er viktig i barnas liv at de er med når alt i huset skal gjøres så lærer de å ta ansvar og får opplæring som de har nytte av senere i livet sitt.

Helgens mat tilbud er ei oppskrift som et av barna våre har laget selv.
Maria heter et av barna, hun er 12 år og meget flink i alt hun gjør.
Dette er et av hennes favoritter hun liker å spiser til middag.

Marias kjøttkaker

400 g karbonadedeig
½ ts pepper
½ rød paprika
½ gul paprika
½ gul løk
1 egg
2 ss potetmel
2 ss oliven

Slik gjør jeg det
Del opp løken, oliven og paprika i små biter.
Ha alt i en bolle med karbonadedeigen og knus egget over.
Bland i pepper, potetmel og olivenolje.
Blandes godt sammen.
Form farsen til runde kaker ved hjelp av hånden og en skje som du dypper i kaldt vann.
Stek kakene i middels varm panne i smør i ca. 5 minutter på hver side til de har fått en fin bruning.
Ha kakene over i en gryte med vann og en buljongterning og la dem trekke i ca. 10 minutter (til de er gjennomkokt), eller ha kakene rett i hjemmelaget brun saus.
Server med kokte poteter, tyttebær og kokte grønnsaker f ex gulrøtter og grønne erter.

Skrevet av M